Yüksek Ateş Git Başımızdan!

Bugün yüksek ateşle imtihanımızın 3. günü. Bu 3 gündür ne uyku uyudum ne de rahat bir nefes aldım. Büyük oğlum bu üç günü sayıklama, inleme ve terlemelerle geçirdi. Ömrümden ömür gitti diyebilirim.

Ateşin başladığı ilk gün gerekli ateş düşürücülerle birlikte ılık suyla defalarca banyo yaptırdım ama bir türlü yüksek ateşini kontrol altına alamadım. Banyo yaptırmadan önce 39 küsürlerde olan ateşi banyonun hemen ardından en fazla 38,7’lere düşüyor ve 5 dakika içerisinde yeniden çıkıyordu.

5 dakika önce donuyorum diye titremeye başlayan çocuk 5 dakika sonra su gibi terliyor ve ateşler içinde yanıyordu. Hemen hekimimizle konuştum. Gerekli ilaçlara başladım ama bir türlü toparlanamıyordu. 3. günün sonunda acile gittik. Neden mi bu kadar bekledik? Daha önce ağır bir bağırsak enfeksiyonu nedeniyle 3 gün hastanede yatan oğlum hastanenin kapısından bile girmek istemiyordu. Tek derdi kan almaları ya da kendi tarifiyle damar yolu açmalarıydı. Bugün hastaneye gittik ve sağolsun hekimimiz Uzm. Dr. İzlem Göçmen onun için müjdeli haberi verdi. Hastanede yatmadan da evde uyguladığımız tedaviye devam edecektik. Ama ateşle imtihanımız daha bitmemişti. 4-5 gün daha inatçı ateş misafirimiz olmaya devam edecekti. Son günlerde çok yaygın bir şekilde görülen tonsilit (bademcik iltihabı) ile sağlam bir savaş vermemiz gerekiyordu. Ama olsun en azından bugün daha iyiyiz. Ateşimiz tamamen olmasa da yavaş yavaş düşmeye başladı. İlaçlarımızı kullanıyoruz. Aman dikkat diyeyim. Bugünlerde özellikle kalabalık ortamlara girmekten kaçının. Çünkü gerçekten çok bulaşıcı.

Hastalıkla ilgili merak edilenleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Erdurak anlattı. Bu yazıyı okumanızda fayda var!

Boğaz ağrısı, kaynağı çoğu zaman üst solunum yolunun enfeksiyonu olan ve çocuklarda sık rastlanılan bir şikayettir. Üst solunum yolu tanımlamasına burundan başlamak üzere, geniz eti (adenoid), bademcikler (tonsil), boğaz arka duvarı (farenks), ses telleri (vokal kord) girer. Bademcikler, ağız boşluğunda, dil kökünün hemen yanında, sağda ve solda birer tane olmak üzere yerleşmiş bağışıklık sisteminin ağız boşluğu içindeki savunma organlarıdır. Ağız boşluğuna hem hava yolu, hem de yiyecekler yolu ile gelen mikropların ilk karşılaşma noktalarıdır. Mikroplarla karşılaştıkları anda savunma sisteminin askerleri olarak bilinen antikor üretirler ve bu antikorlar mikroplara yapışarak onları yok ederler. Bu kadar önemli görevi olan bu organların bakteri ve virüslerin şiddetli saldırılarında enfekte olmaları sonucu bademcik iltihabı (tonsillit) gelişir. Özellikle çocukluk çağında sık görülür ve boğaz ağrısının bu yaş grubunda en sık nedenleri arasındadır.

Bu Belirtiler Varsa Çocuğunuz Bademcik Enfeksiyonu Geçiriyor Olabilir!

Çocuklarda ilk 3 yaşa kadar olan bademcik enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu virüslere bağlı olarak gelişir. Bakterilerle enfeksiyon daha az olmakla birlikle belirtileri birbirinden farklıdır.

Virüslerle olan enfeksiyonlarda:

  • Bademcikler üzerinde kızarıklık,
  • Hafif ateş,
  • Boğaz ağrısı
  • Yutma zorluğu
  • Burun akıntısı
  • Öksürük
  • Geniz akıntısı ön planda görülürken,

Bakterilerle olan enfeksiyonlarda:

  • 38-39 °C’nin üzerinde ateş,
  • Boğaz ağrısı,
  • Yutma zorluğu,
  • Bulantı, kusma,
  • Bazen karın ağrısı,
  • Kulağa vuran ağrı,
  • Eklem ağrıları,
  • Boyunda ağrılı beze (lenfadenopati) gibi bulgular görülebilir.

Boğaz ağrısı her iki tip enfeksiyonda da ortak şikayettir ancak tüm boğaz ağrılarının nedeni viral veya bakteriyel bademcik iltihabı anlamına gelmez. Özellikle yaz aylarında dondurma başta olmak üzere soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi boğaz arka duvarında ve bademciklerde hassasiyete bağlı ağrıya neden olabilir, fakat bu tip boğaz ağrıları geçicidir. Çocuklarda özellikle yaz aylarında dondurma tüketilmesi sakıncalı değildir; sadece hijyenik koşullarda üretilmiş, ambalajlı, son kullanma tarihi geçmemiş ürünleri tüketmeye dikkat edilmelidir.

Çocuğunuzu Korumak İçin…

Bulaşma, en sık damlacık yolu, direk temas ve mikroplu gıdalarla olur. Yaz aylarında özellikle klimalı ortamlarda uzun süre kalınmamalı, klimaların filtreleri mutlaka antibakteriyel ürünlerle periyodik olarak temizlenmeli, hijyenik koşullarda üretilmiş gıdalar tercih edilmeli, anaokulları gibi çocukların toplu olarak bulunduğu alanların havalandırma sistemleri mutlaka hijyenik olmalı ve temiz hava sirkülasyonu sağlanmalı, ortak kullanım alanlarında temizlik için sıvı sabun,  tek kullanımlık havlu, mendil gibi eşyalar kullanılmalıdır.

Tedavi

Viral bademcik iltihabında antibiyotik verilmez çünkü etkisizdir, ağrı kesici, ateş düşürücü parasetamol gibi sadece şikayetleri giderecek ilaçlar verilir. Eğer bağışıklık sistemi zayıf hastalarda viral enfeksiyon görüldüyse ikincil gelişebilecek bakteriyel enfeksiyondan korumak amaçlı antibiyotik verilebilir. Bakteriyel bademcik iltihabında en sık etken A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen ve halk arasında beta mikrobu olarak bilinen bakteridir. Bu bakterinin bu kadar önemli olmasının nedeni tedavi edilmemesi halinde akut romatizmal ateş (ARA) adı verilen ve kalp, eklemler, beyin, cilt tutulumu ile giden öldürücü olabilen hastalığa neden olmasıdır. Özellikle 5-15 yaş arası çocuklarda bu hastalık görülür. Bu nedenle çocuklarda şiddetli, yüksek ateş ile seyreden boğaz enfeksiyonlarında mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Diğer Yazılar

Popüler Yazılar

Hem Tembel Hem Anne!

Uzun zamandır yazmak için oturulan bu bilgisayarın başı uzun süredir yazmak için düşünülen ama...

Kadın olmak mı öldürülmeden yaşamaya çalışmak mı?

Anne olmak mı zor kadın olmak mı ya da öldürülmeden yaşamaya çalışmak mı? Aslında bu...

En Baba Dembaba mı?

Futbolun ‘F’sinden anlamayan ben nasıl böyle başlık attım. Hiçbir fikrim yok. Ama hoşuma gitti....

İçimde Doymayan Bir Dev Var!

Var mı var vallahi! Hamileliği 6,5 kiloyla tamamlayarak doktorunu bile dumura uğratan ben doğumdan...

Sirkeli Suya Veda; Ilık Duşa Merhaba!

Yüksek ateşle imtihanımız devam ederken aslında doğru bildiğimiz ya da doğru olduğunu sandığımız şeylerin...

Bedavaya Baba Olmak mı?

  Bu cümleyi çok kullandığımı kabul ediyorum. Çok kullandığım için de beni feminist olmakla suçlayanlar...

Kategoriler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz